BLOG

De magie van de adem

Fysiek gezien verbindt de adem je met het leven. Je kunt een maand zonder eten, een aantal dagen zonder water, maar slechts een aantal minuten zonder adem. De meeste mensen linken de ademhaling niet aan hun gezondheid. De waarheid is echter dat veel mensen een ongezond adempatroon hebben, waardoor onze cellen onvoldoende zuurstof op kunnen nemen voor een optimale gezondheid. Geen wonder dus dat veel mensen last hebben van vermoeidheid, wat in onze drukke wereld een steeds groter probleem vormt. De oplossing kan echter zo simpel zijn als we ons bewust worden van onze ademhaling.

Verbonden ademhalen

Negatieve ervaringen en trauma’s uit het verleden worden - met het vasthouden van de adem - vastgezet in ons lichaam. Als we iets eng vinden, houden we onze adem in. Ga bij jezelf maar eens na wat er gebeurt met je ademhaling wanneer je schrikt; je adem stokt. Gevoelens worden stilgelegd en emoties onderdrukt. Het is een overlevingsreactie (mechanisme) van het lichaam en gaat volkomen automatisch. De gevoelens onderdrukt houden vraagt een enorme hoeveelheid energie en creëert chronische spanning in ons lichaam. Fysiek berooft het ons van een deel van onze vitale levensenergie.  

Bewust verbonden ademhalen is een intens proces, dat verder gaat dan de fysieke vorm. Het geeft toegang tot het rijk van het onderbewustzijn, waar mentale en emotionele trauma’s zijn opgeslagen. Veel onderzoekers geloven dat het onderdrukken van gevoelens ervoor zorgt dat we ondermaats presteren in het leven. Wanneer we afrekenen met onze innerlijke ballast, zijn we in staat om meer voldoening en vreugde uit het leven te halen. Oude trauma’s lossen op, waardoor we voorbij onze vroegere grenzen kunnen gaan en een kalmer bewustzijn ervaren. Hierdoor ligt ook de weg naar de verbinding met onze ziel/ het hogere zelf open. Deze verbinding kan leiden tot mystieke ervaringen, groter inzicht en een verruimd bewustzijn van één zijn met alles wat is.

Law of entrainment

Verbonden ademen zorgt voor een krachtige adem- of energieflow in het lichaam. Deze flow heeft een hoge trillingsfrequentie. Spanning en blokkades in het lichaam hebben een lage trillingsfrequentie. Entrainment is het proces waarbij energie met een lage vibratie in contact komt met hoog vibrerende energie en hierdoor deze hoge frequentie overneemt. Door de hoge frequentie die de verbonden adem met zich mee brengt komt er ontspanning in het lichaam. Emoties worden aangeraakt en je wordt opgeschoond van binnenuit, zonder dat het nodig is om thema’s uit het verleden uit te pluizen.

Laat de golf van de adem je meevoeren

De verbonden ademhaling brengt je in het hier en nu, volledig aanwezig in het moment. Niets is dichterbij of meer intiem dan onze eigen ademhaling. De adem is ons voertuig naar bewustzijn. Bewust verbonden ademen versterkt onze wil en wilskracht. Diepe vastgezette gevoelens en gedachten worden losgelaten en maken plaats voor ontspanning, zelfvertrouwen en vreugde.

Verbonden ademhaling is een diepe ademhaling naar de buik, waarbij de in- en uitademhaling met elkaar zijn verbonden. Door op deze manier te ademen open je het buikgebied, waar veel oude, onverwerkte emoties liggen opgeslagen. Daarnaast creëer je een adem-/ energiestroom door het hele lichaam, waardoor je je lijf als het ware schoon blaast. Onderdrukte gevoelens, emoties en blokkades komen naar de oppervlakte, je geeft er ruimte aan zodat je ze kunt verwerken. Oude spanningen en emoties laten los, waardoor je vrijer en ruimer kunt leven.

Oost - west, adem best

Veel kennis over de kracht van bewust ademhalen komt uit de oude Oosterse filosofie. Bewust ademhalen wordt in het Oosten al eeuwen gebruikt als middel om spirituele verlichting te bereiken. In het Westen komt er steeds meer interesse voor en onderzoek naar de relatie tussen lichaam en geest. Westerse onderzoekers ontdekten dat het veranderen van je adempatroon kan zorgen voor mentale en emotionele veranderingen. Iets wat ze in het Oosten al jarenlang weten en praktiseren. 

Je kunt spelen met de ademhaling door tempo en diepte aan te passen. Hiermee kun je veranderingen in je zenuwstelsel teweegbrengen, waardoor je zaken vanuit een ander perspectief kunt bekijken. Je kunt hierdoor een positievere geestelijke en lichamelijke staat van zijn ervaren en je levenskwaliteit verhogen. Iedereen heeft er baat bij om de adem te leren gebruiken om de gezondheid, emotionele staat en mentale helderheid te verbeteren.

Wil je hier meer over weten en kijken wat de adem voor jou kan betekenen? Voel je welkom om een afspraak te maken. Laten we samen aan de slag gaan, zodat jij je weer lekker in vel voelt: vitaal, krachtig, ontspannen en vol (zelf)vertrouwen!


Heb je vragen over ademcoaching, systemische coaching of wil je een afspraak maken?

Page Created with OptimizePress